Pavlova torta

Priznajem da je već dugo vemena gledam a nisam se usudila probati napraviti. Mislila sam da je prekomplikovano, da mi neće uspjeti i ko zna šta. I danas se konačno odvažim probati i prijatno se iznenadim. Ispala je fantastična, tako prozračna, lagana, ne previše slatka. A što je najbitnije napravila sam je za čas posla. Zasigurno će se još mnogo, mnogo puta naći na našem stolu u bezbroj kombinacija.

Dakle to je jedna od svjetski poznatih slastica i jedna od najpoznatiji slastica od beze kora. Australskog je porijekla, a ime je dobila po ruskoj balerini Anni Pavlovoj. Kao što nam je prva misao kada pomislimo na tu poznatu balerinu, radi se o nečemu jako nježnom, pahuljastom i svježem. To su riječi koje najbolje opisuju ovu tortu.


Sastojci

Kora
4 bjelanjka
200 g šećera
1 kašika gustina
1 kašika sirćeta/ octa
 

Krema
1 puding od vanilije
350ml mlijeka
1 šlag pjena
1,5 dcl mlijeka
1 kašika šećera
Voće po zelji ( ja sam koristila zamrzuto šumsko voće obzirom da mu sad nije sezona)

Priprema

Bjelanjke umutiti u čvrsti snijeg i postepeno dodavati šećer. Nakon 15-20 minuta dodati gustin i sirće i laganu umutiti rukom.

Masni papir dodatno namazati maslacem. Smjesu presuti na masni papir u obliku kruga kojeg prethodno možete nacrtati na papiru ( ali sa druge strane, ne sa one gdje će ići smjesa).

Smjesu možete zagladiti mada ja svoju nisam, pustila sam da ostane „neuredno“, nekako mi je ljepše a u sredini napraviti malo udubljenje, gdje će ići fil.

Peći na 140° 1 h, nakon toga ostaviti je u toploj pećnici još pola sata.

Krema

Puding kuhati na standardan način sa proizvoljnom količinom šećera u 350 ml mlijeka. Kad se ohladi dodati mu umućeni šlag.

Kremu staviti na sredinu ohlađene kore i preko staviti voće po želji.

Ja sam stavila pakovanje šumskog voća koje sam odmrznula, ocijedila i dodala mu 50 g šećera te jedan nar.

Prijatno


 

Najpopularniji recepti

Slano 24.03.2019

Pljeskavice od špinata

Vooolimo proljece :) Tako mi prija ovo vrijeme kad se priroda budi iz zimskog sna, voće cvijeta, a šareno povrće se polako sprema za sadnju. Čovjek ima više energije ...

Slatko 03.03.2019

Punjeni muffini- vanilija

Ovaj recept je za sve nas koji živimo užurbanim, zaposlenim životom ali kojima redovno dođe želja za nečim slatkim i ukusnim.
Ukoliko budete pravili ove muffine, ...

Slatko 13.01.2019

Pavlova torta

Priznajem da je već dugo vemena gledam a nisam se usudila probati napraviti. Mislila sam da je prekomplikovano, da mi neće uspjeti i ko zna šta. I danas se konačno ...